Sivut

20.11.2014

Koiran ravinnon ABC

Koiran ravintoasiat eivät kiinnostaneet minua vielä kovinkaan paljon Valon pentuaikana. Syötimme sille ensimmäisen vuoden kasvattajan suosituksesta Royal Caninin pentunappuloita. Sen jälkeen ravintoasiat ovat alkaneet kiinnostaa yhä enemmän, mutta vieläkään en ole täysin perillä kaikista yksityiskohdista. Pienen lisäraapaisun sain asiaan viime viikonloppuna, kun kävimme agilityseuramme kanssa kuuntelemassa luennon harrastuskoiran huollosta.

Harrastuskoiran hyvinvointi pohjautuu neljään tekijään: ravintoon, kunnon ylläpitoon, vammojen ennaltaehkäisyyn sekä hierontaan. Ravinto on näistä tärkein. Pääravintoaineet koiralle ovat vesi, proteiini, rasva, hiilihydraatit, vitamiinit ja kivennäisaineet.

Rasva on koiran tärkein energianlähde. Välttämättömät rasvahapot ovat omega-6 ja omega-3, joista kannattaa myös huomioida niiden keskinäinen suhde. Hyvä suhde oli luennoitsijamme mielestä 2:1. Usein ruuissa on kuitenkin omega-6:sta huomattavasti enemmän kuin tuplat. Rasvaa tulisi kotikoiralla päivän ruuasta olla noin 35 % kalorimäärästä, aktiivisempina päivinä rasvaa voi olla 40 %. Päivän kestävissä metsästyskisoissa tai paimennuksissa koira voi tarvita jopa puolet päivän ravinnostaan rasvan muodossa.

Proteiinit kantavat myös isoa roolia ja kotikoiralla 30-35 % kalorimäärästä pitäisi tulla proteiinista. Proteiinin puute voi johtaa esimerkiksi ruokahaluttomuuten, väsymykseen, ihon kuntoon ja lihasten katoamiseen.

Ja sitten hiilihydraatit. Ne eivät ole koiralle mikään välttämättömyys, sillä koira ei saa niistä oikeastaan muuta irti kuin energiaa. Hyvänä muistuksena tuli ainakin itselleni se, että jos koira on herkkä lihomaan, kannattaa ruuasta vähentää rasvan sijaan hiilihydraatteja ja lisätä proteiinia. On myös tutkittu, että koiran kestävyys- ja suorituskyky on korkeampi, kun rasvan osuus on korkeampi verrattuna siihen, että hiilihydraattien osuus olisi suuri.

Entä mitä asioita kannattaa huomioida koiranruuan valinnassa? Minkälainen kuivamuona on hyvä? Alla pieni tarkistuslista, jolla pääsee jo melko pitkälle. Lihavoituna olevat asiat ovat niitä parempia vaihtoehtoja.

1. Tarkista proteiinin määrä ja lähteet. (Kasvi- vai eläinperäisiä proteiineja?)
2. Tarkista rasvan lähteet ja määrä. (Kasvi- vai eläinperäisiä rasvoja?)
3. Tarkista hiilareiden lähteet ja määrä. (Riisiä, viljaa, maissia, soijaa vai bataattia ja perunaa?)

Kuivanappuloissa proteiinin ja rasvan määrä lukee suoraan paketissa, mutta koska ruuassa on myös kosteutta, tulee määrä laskea ruuan kuiva-aineista, jotta saadaan oikea suhde.

Esimerkiksi Valon lempparissa Jahti&Vahti Kana ja riisi -ruuassa proteiinipitoisuus on 25 % ja kosteus 9 %. Tästä saadaan proteiinin määräksi (25/91 * 100 =) 27,5 %. Samalla tavalla voidaan laskea myös rasvan osuus, joka kyseisessä ruuassa on (13/91 * 100 =) 14,3 %. Tuhkan osuutta ei tämän paketin kyljessä lue, mutta se on yleensä 5-8 %. Tässä laskin sen olevan 7 %, joten hiilihydraattien osuudeksi jää massiiviset 50,7 %, siis yli puolet! Tämä ei siis olekaan ihan niin hyvä ruoka kuin olin jostain syystä ajatellut.

Koko ravintoasiasta puhuttaessa mielestäni on silti hyvä muistaa, että jokainen koira on yksilö. Mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella. Monet koirat elävät täysipainoisen elämän markettimurkinalla, toiset pärjäävät vain barffilla. Ruokapussista löytyvä tieto ei siis aina kerro koko totuutta. Koiran kyljet kertovat totuuden paremmin kuin pussin kylki.

Asiasta vielä kuivanappulaan, pohdinnassa on nappuloiden vaihto johonkin laadukkaampaan, mutta silti kohtuuhintaiseen ruokaan. Mitä te syötätte koirillenne? Onko teillä suosituksia? 

15 kommenttia:

  1. Ruokin likat 50/50, suunnilleen puolet nappulaa x ja puolet lihaa, tarkoituksena on lisätä joko lihan määrää tai siirtyä kokonaan raakaan jossain vaiheessa. Pohjaa muokataan päivittäisen tarpeen mukaan ja kisat ja treenit tietävät esim. palautusjuoman käyttämistä, koska rasitus sitä vaatii. Kroppavaivainen seniori taas saa glukosamiinit ja DHA:t ja EPAt. Mitään nappulasuositusta en osaa antaa, koska lähden itse siitä, että se on terveelle koiralle pelkästään annettuna vain korkeintaan kohtalaista ruokaa, joten meidän ruokinta ei nojaa yksin kuivamuonaan. Ostan sitä, mikä sillä hetkellä on kätevintä (tarvitseeko säkki saada kotiin asti, miten sen saan, onko jokin tarjouksessa). Nyt meillä on esim. sekaisin HHC:n pentunappulaa ja Racinelin 500 g:n ilmaisnäytepussin sisältö. Käytännössä nappularuokkijat kai käyttää nykyisin eniten (mututietoa) Taste of the Wildia, Acanaa, Orijenia, Canagania... Nuo nimet ainakin tuntuu vilisevän ruokintapalstoilla.

    Tuon kolmiportaisen listan lisäksi kannattaa myös miettiä, miten sulavaa tavaraa koiralle tarjotaan. Pelkkä proteiiniprosentti, ei edes eläinperäisen, kerro, miten paljon koira lopulta ruoastaan hyödyntää. Sidekudospitoinen eläinperäinen proteiini on huonommin sulavaa kuin liha jne. Lisäksi nappuloissa on pakko olla hiilareita, koska nappulamassa on pakko sitoa muotoonsa jollakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hurjasti kattavasta vastauksesta! Tällä luennolla oli muuten puhetta myös palautusjuomista/-patukoista, ja luennoitsija oli itse sitä mieltä, että koirilla veden juominen ja kävelyttäminen riittää. Perusteena tälle oli se, että koirat palautuvat paljon ihmisiä nopeammin. Toki jos koko päivän kisat kyseessä tai jos tarvitsee palautua tosi nopeasti, voi nuo palautukseen tarkoitetut jutut olla hyviä. Itse en aiheesta tiedä niin paljon, että uskaltaisin väittää puolesta tai vastaan.

      Miksi pidät kuivamuonaa vain kohtalaisena ruokavaihtoehtona? Taste of the Wild on saanu paljon kehuja mutta on harmittavan tyyris. Pitääkin katsoa nuo muut vaihtoehdot!

      Poista
    2. Pidän sitä vain kohtalaisena vaihtoehtona siksi, että se on yksistään tosi hiilaripitoista ja lisäksiraaka-aineiden laatu jää aina arvailun varaan, jolloin voi olla hyvin hankala arvioida sitä, miten optimaalista ruokaa syöttää. Lisäksi täysravinnoistakin uupuu monesti esim. sinkkiä ja D3:sta. On toki koiria, joille kuivamuonan syöttäminen on fine. Mä en kuitenkaan koe, että se vastaisi niin hyvin koiran lajityypilliseen ravinnontarpeeseen (miksi tunkea eläinproteiinia ja -rasvaa hyödyntävälle petoeläimelle niin iso määrä hiilaria?), että antaisin jatkuvasti pelkästään sitä.

      Mä en usko siis mihinkään Fitdogin tai vastaavien maltodekstriinipohjaisiin palautumisjuomajauheisiin tai -patukoihin. Koska niistä ei ole sen palautumisen kannalta hirveästi iloa (toki niissä tapauksissa, joissa koira ei juo _lainkaan_ ja juo edes hivenen enemmän noiden kanssa, hyöty _saattaa_ olla haittaa isompi). Mutta palauttamisen pointtina on neutraloida maitohapot lihaksista, fiksata elektrolyyttitasapaino, ehkäistä (tai siis korjata) rasituksessa syntyvät lihasvauriot ja paikata energiavaje. Toki nesteyttää myös, mutta pelkkä vesi ei tee kummoisia. Varsinkin agility-koiran lihaskunnon kannalta tää on tärkeää. Kyse ei ole edes suorituksen kestosta (no vähän siitäkin, mutta ei siinä mielessä, että pitkäkestoinen vaatisi enemmän palautusta kuin sprinttisuoritus), vaan laadusta - agilityssä kiihdytellään suorituksen aikana monta kertaa ja se nostaa lihaksiin maitohappoa, joka pitäisi saada pois. Sitä ei vesi tee. Tällä siis ehkäistään karkeasti sanottuna lihasvaurioita.

      Poista
    3. Kiitos selvennyksestä, ja samaa mieltä olen kyllä pitkälti kanssasi. Oon ite aina olettanut että vesi & kävelyttäminen riittäisi hyvin palautumiseen ja tuo luentokin antoi sille tukea. Sun kommentin takia tämä alkoi kuitenkin mietityttämään. Pitääpä tutkia asiaa vähän lisää. Kiitos motivaatiosta :D

      Poista
  2. Opiskelen eläinalaa ja nyt eläinten ruokintaan perehtyessäni olen huomannut joka päivä enemmän ja enemmän siihen kuinka paljon kuraa eläinten ruokina myydään (esim. eräässä kanin ruuassa on antibioottia, kissoille tarjolla hyvin hiilihydraattipainotteista ruokaa eivätkä siedä sitä kuin pieniä määriä (=lihominen), chincillojen ruokinnasta puhumattakaan)!! Ja vielä mainostetaan erityisen laadukkaaksi tietyn lajin ruuaksi. Huhhuh sanon minä!

    Tykkäsin postauksesta paljon, lisäisin vielä tuohon hiilihydraattikohtaan hirssin ja tattarin hyviin vaihtoehtoihin. Riiseistä kokojyväriisi (EI valkoinen!!) on myös hyvä vaihtoehto.

    Ruokaa valittaessa kannattaa kiinnittää myös siihen huomiota mikä on ensimmäinen ravintoaine listassa, sitä on nimittäin eniten pussissa! Koirien (ja muidenkin lemmikkien) ruokien kohdalla valinta on kyllä hankalaa sillä niiden tekijöitä säätelee rehulainsäädäntö mikä sallii sen, että tuoteselosteissa ei tarvitse olla kaikkea kerrottuna.

    Itse syötän tällä hetkellä koiralle Pure Naturalia. Ei ole paras mahdollinen vaihtoehto jos pussin kylkeä tuijottaa, mutta kasvanut ja elää tuolla moitteettomasti. Seuraavaksi vaihtoehdoksi olen miettinyt, että kokeilisin Canaganin ruokia. Mikään ei tosin varmaan pääse ihan siihen tasoon mitä koirat ihan oikeasti tarvitsisivat, mutta se pitää sitten vain tiedostaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipas se sisältörikas kommentti! Kiitos, opin taas paljon uutta :) Markkinoinnin voima on tosiaan ihmeellinen, myös ihmisille tarkoitetuissa tuotteissa. Kävin muuten heti katsomassa Purenaturalin ravintoaineet, mutta eivät tosiaan ollut kummoiset. Canagan vaikutti jo paljon paremmalta, mutta lähes 80 euroa 12 kilosta - kääk! Etsinnät saavat jatkua.

      Poista
    2. Lol vastaan tähänkin. :D Toi raaka-aineiden listausjärjestys -juttu on ihan totta. Kannattaa kuitenkin myös muistaa se kokonaisuus, koska tässäkin voi olla jekku. Yhden ravintoaineen voi nimittäin pilkkoa useamman eri otsikon alle (esim. maissi, maissigluteeni) ja saada näennäisesti esim. hiilihydraattilähteen määrää pienemmän näköiseksi. Vähän samalla pelaa sellaiset kuivamuonat, joihin on tuupattu miljoona eri apilaa, sinimailasta ja yrttiä - kasviperäistä ainesta ne on koiralle yhtä kaikki. Marjoissa olisikin jo vähän jotain ideaa.

      Poista
    3. Sen unohdin mainita, että vaikka tuoteselosteessa mainitaan "ja muut eläinperäiset ainekset" (tms. en muista tarkalleen miten se mainitaan) niin se ei aina tarkota sitä parasta mahdollista vaihtoehtoa sillä ne ainekset ovat yleensä höyheniä, sorkkia yms niitä mitä koira ei edes luonnostaan söisi.

      Poista
    4. Tuli tässä kommentteja lukiessa mieleeni, että kannattaa vilkaista päivittäisen ruuanmäärän suositusta esimerkiksi Canaganilta. Meillä tuo 13 kiloinen koira syö Canagania ja minusta se on tuntunut jotenkin todella edulliselta, kun en ole asiaa tarkemmin miettinyt. Mutta siis ruokien riittoisuudessa on suuriakin eroja, eli se 12 kiloa Canagania saattaa kestää kauemmin kuin joku edullisempi 12 kilon säkki ja näin loppupeleissä ei sitten olekaan kalliimpi. Tosin esimerkiksi Jahti & Vahti ruuan kanssa lähellekkään samaa hintaluokkaa ei taida olla mikään ruoka (laadukas sellainen). :)

      Poista
    5. Eli ei se raaka-aineiden listauskaan aina koko totuutta kerro... Tai ainakin saa olla tarkkana.

      Jasmin, hyvä pointti! En tajunnut tuota itse yhtään. Tarkoituksena on nimenomaan saada joku laadukkampi ruoka, ja toki tajuan että se maksaa. Silti, ihan koko omaisuutta en ole ainakaan vielä valmis maksamaan, varsinkin kun Valo voi hyvin jo tälläkin ruualla.

      Poista
  3. Meillä syödään raakaruokaa, johon olen ollut kyllä tyytyväinen. Pidän kovasti siitä, että näen raaka-aineet, mistä koirien ruuat koostuvat. Lisäksi koirat nauttivat ruokailusta ihan valtavasti, paljon enemmän kuin silloin, kun saivat pelkkää nappulaa.

    Treeninameista meillä tulee kanssa iso osa koirien päivittäisestä ruuasta. Nameina arjessa käytän Jahti ja Vahti-nappuloita, mutta niiden lisänä käytän paljon omatekemiä nameja. Päivitin juuri blogiin vinkkejä omatekoisten namujen kokkailuun. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raakaruokinnasta olen kyllä kuullut hirvittävän paljon hyvää. Ja se on totta, silloin sitä parhaiten näkee ja tietää, mitä koira oikeasti syö. Oi, omatekoiset namit kuulostavat tosi hyvältä! :) Olen itse vähentänyt namien antamisen lähes nollaan, mutta kyllä niitä silti aina tarvitsee.

      Poista
  4. Liityin lukijaksi, olen aina ollut tolleri fani ja haaveillut itsellenikin sellaista, vaikken tiedä olisiko se oikeastaan yhtään sopiva rotu juuri minulle. Kuitenkin, tosi kivan tuntuinen blogi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa ja kiitos kovasti! :) Tollerit ovat kyllä mahtava rotu. Mutta ymmärrän tunteesi, itsekin haaveilen vähän joka koirasta, vaikken niitä oikeasti arkielämääni haluaisikaan :D

      Poista
  5. Oletko katsonut Barking Heads:iä? https://www.mustijamirri.fi/barking-heads-bowl-lickin-chicken-c83158#product_tabs_additional_tabbed

    Tämä on ollut myös todella monien suosikki, vaikka proteiini määrä on 25% ja rasva 17,5% mutta mahalle todella todella monelle koiralle hyvä ja turkki monilla myös hyvä.

    VastaaPoista