Sivut

14.8.2013

Koirat televisiossa

Koska olohuone on remontin myötä täynnä pahvia ja muovia, emme ole pariin viikkoon katsoneet kotona televisiota. Kapistus on silti selkeästi pysytellyt mielessäni, koska ajattelin listata katsomiani koira-aiheisia ohjelmia. Olen seurannut niitä melko paljon. Kaikkia ei enää näytetä televisiossa, mutta ainakin englanninkielisiä pystyy varmaan aika iisisti katsomaan netistäkin.

Joitakin ohjelmia en ole katsonut paria jaksoa enempää, mutta on niistä silti jonkinlainen kuva syntynyt. En myöskään muista ihan kaikkia ohjelmia, mutta eiköhän tässä suurin osa ole.

Isännän ja koiran käytöskoulu (It's Me or the Dog)
Koirakouluttaja Victoria Stilwell opastaa hukassa olevia koiranomistajia. Stilwell on tyypillinen namipalkkaaja, joka opettaa koiria kehun ja palkan kautta. Yleensä koirilla on jotain perusongelmia, kuten hihnassa vetäminen tai ovikellolle haukkuminen. Välillä ohjelmasta saa kuitenkin itselleenkin jotain kivoja pieniä vinkkejä. Ohjelmassa on kuitenkin joskus ihan ihmeellisiä koiranomistajia (kuten eräs omistaja, joka ei käynyt koiriensa kanssa lenkillä ja joka syötti koirilleen jäätelöä ja teetä päivittäin) joista tulee lähinnä surulliseksi. Yleensä sarja on silti melko viihdyttävä. Meillä on itse asiassa myös Stilwellin koulutuskirja, joka oli ihan luettavaa tavaraa. 

Koirakuiskaaja (Dog Whisperer)
Vähän samantyyppinen sarja kuin tuo ylempi mutta tässä koirilla on yleensä paljon vaikeampia ongelmia. Nojaa, veikkaan kyllä että kaikki tietävät Koirakuiskaajan, niin paljon sitä on televisiossa näytetty. Cesar Millan on mielestäni todella taitava ja tästäkin olen saanut muutamia vinkkejä omaan touhuuni. Joskus Millanin käyttämät keinot tuntuvat aika rankoilta. Ohjelmaa vastaan on tehty adressikin. Niin pitkälle en itse menisi, vaan olen sitä mieltä, että Millan tekee hienoa työtä. Usein ohjelmien koirilla todella on isoja ongelmia, joita ei ihan helpolla saa hoidettua.

Koiran temppukoulu (SuperFetch)
Aika tylsä sarja, en ole katsonut tätä kovin paljon. Sarjan koirakouluttaja opettaa yhdessä koiranomistajan kanssa eri koirille aika huikeitakin temppuja. Vaikka temput ovat välillä todella hienoja, ei sarja silti ole iskenyt minuun. Jakso, jossa koira oppi ajamaan tandempyörällä, on suosikkini!

Koiralle koti (DogTown)
Tämä on ehdoton lempparini kaikista koirasarjoista. Sarjassa esitellään amerikkalaisen löytöeläintalon arkea. Koirien edistystä esimerkiksi katukoirista perheen lemmikeiksi on mukavaa seurata. Tosin välillä koirien kurjalla menneisyydellä mässäillään vähän turhankin paljon. Ja itku siinä tulee silmään, jos koira joudutaankin lopettamaan. Kaiken kaikkiaan kuitenkin sellainen hyvän mielen ohjelma.

Amerikan huippuhurtta (Greatest American Dog)
Tämä tuli muutama vuosi sitten televisiosta, eikä ole tainnut saada jatkoa. Ohjelma oli kuitenkin mielestäni aika viihdyttävä. Koiranomistajat koirineen kilpailivat parhaimman amerikkalaisen koiran tittelistä. Joka jaksossa oli muistaakseni kaksi eri tehtävää ja myös joka jaksossa yksi koirakko lähti kotiin. Sarjasta on myös ilmestynyt ruotsalainen versio Top Dog, josta en tykännyt ihan yhtä paljon.

Koiranpennun vuosi
Ihastuttava sarja koiran kasvusta luovutusikäisestä pennusta 1-vuotiaaksi aikuisenaluksi. Sarjassa lähinnä fiilistellään koiria ja luontoa. Tätä katsoin silloin, kun tein samalla jotain muuta. Tosin välillä jähmetyin tv:n eteen, kun se pentu oli nii-in suloinen.

Koirakouluttaja Tanja Karpela
En kauheasti välitä suomalaisista koirasarjoista, mutta tämä on ihan ok. Karpelalla on hyvä ote koiriin. Ohjelmassa kerrotaan Karpelan omasta koira-arjesta ja koulutetaan muita koiria. Lisäksi joka jaksossa vierailee joku julkkis, jonka kanssa vieraillaan eri eläinaiheisissa paikoissa, kuten eläinsuojelukeskuksessa ja Korkeasaaressa.

Hienosti hihnassa
Tässä ohjelmassa käydään aika perusteellisesti läpi eri koulutusaiheita. Jokaisessa jaksossa keskitytään yhteen aiheeseen, ja muistaakseni ohjelmassa on käsitelty ainakin luoksetuloa, hihnassa kävelyä ja haukkumista.

Koiralle koti 
Tämä on todella sympaattinen sarja. Joka jaksossa esitellään yksi perhe, joka syystä tai toisesta joutuu luopumaan koirastaan. Ohjelmassa myös etsitään koiralle uusi omistaja. Koirat vierailevat kahdessa parhaiten sopivassa kodissa yön tai pari, ja edellinen omistaja päättää lopulta, mihin koira sijoitetaan. Tätä katsoessa tulee hyvälle tuulelle.

Lisäksi Yleltä tulee välillä mielenkiintoisia koira-aiheisia dokumentteja. Ainakin Sairaaksi jalostettu (Pedigree Dogs Exposed) ja Koiran salainen elämä (Horizon: The Secret Life of the Dog) olivat hyviä ja ainakin jälkimmäinen taitaa edelleen olla katsottavissa YLE Areenassa.

Oho, näitä tulikin aika monta! Taidan tykätä telkkarin katselusta... Mitä koira-aiheisia ohjelmia te olette katsoneet?

8 kommenttia:

 1. Amerikan huippuhurtta
  Koiran temppukoulu

  Milloinkas nää tulee telkusta? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei taida kumpikaan noista tällä hetkellä tulla telkkarista, valitettavasti. Mutta jos englanti sujuu, niin nuo molemmat löytyvät varmasti netistä! :)

   Poista
 2. Minä olen varmaan kaikkia samoja seurannut, paitsi en tuota Koiranpennun vuotta. Amerikan huippuhurtta oli ihan hauska, mutta herranjesta että siinä oli välillä ihmiset... no, mitenhän se sanoisi. Järjettömiä. Jäi mieleen nainen, joka oli valkean pikkukoiransa värjännyt punaisella raidalla päälaelta asti koko selän mitalle. MIKSI? Huhuh. Mutta sympaattinen oli vanha mies vanhan koiransa kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Huippuhurtassa oli kyllä aika hurjiakin tyyppejä, ne pistivät välillä vähän ärsyttämään. Minäkin tykkäsin vanhasta miehestä ja koirasta!

   Poista
 3. Kyllä noita kaikkia on tullut seurattua... Minusta Cesar on hyvä, vaikka ohjelmaa onkin terästetty sellaisella turhalla höpötyksellä. :D
  Moni asia on itselle päivänselvä. Koiran kanssa tulee varmasti valtavasti ongelmia, jos kohtelee sitä täysin ihmisen lailla, niinkuin amerikkalaiset tuntuvat tekevän...

  T: Janika ja Ruska
  ps. Tein uuden blogin tähän Blogspotiin. Se on parempi :) Sinne sitten pentukuvia tulee kaikkien koirakuumeisten kauhuksi
  http://ruskanvarit.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, välillä sitä ihan ihmettelee, että miten ne ohjelmien ihmiset oikein ovat käsitelleet koiriansa! :D Ja olen samaa mieltä, oikeastaan kaikissa jenkkiohjelmissa tuntuu olevan sellaista ylimääräistä hössötystä ja liioittelua.

   Ja kiva juttu, siihen edelliseen blogiin oli ainakin minun vaikea kommentoida! Blogisi näyttää hyvältä ja Ruska ihan liian söpöltä :)

   Poista
 4. Oikeastaan kun katsoo noita ohjelmia niin oma itsetunto koirankouluttajana vähän pönkittyy! :D Osaan minä sentään paremmin kuin nuo...
  Katsoin kerran tuota Tanja Karpelan jaksoa ja hän sanoi, ettei koiran kanssa saa olla katsekontaktia. Toki se on koirille ehkä uhkaava tai epämiellyttävä mutta kyllä meillä koirat hakee katsekontaktia esim. lupaa pyytäessään :) Miten siellä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä meilläkin on katsekontaktia. Katse kuuluu myös Valon perustottelevaisuuteen: kun esimerkiksi päästän Valon ulkona vapaaksi, sen täytyy ensin katsoa minua, ennen kuin se saa mennä.

   Olen lukenut jostain, että katsekontakti ei saisi kuitenkaan olla pitkäkestoista (oliko se nyt yli 3 sekuntia), tai sitten se muuttuu sellaiseksi painostamiseksi. Ainakin omaan korvaan se kuulostaa ihan järkeenkäyvältä, eikä meillä ainakaan mitään tuijotuskilpailuja pidetä, vaan sellaisia lyhyitä katseita :)

   Poista