Sivut

26.1.2015

Vuoden 2014 kulut

Viimeistään nyt sain huomata, että kysymys kuinka paljon koiran pitämiseen menee rahaa, on hyvinkin subjektiivinen. Edellisvuonna Valo kustansi meille reilu 500 euroa kun taas viime vuonna pätäkkää paloi reilu tonni, siis tuplasti enemmän! Vuoden 2013 kulut löytyvät täältä.

Viime vuonna eniten rahaa kului agilityyn. 600 euroa radalla höntsäilyyn. Kivat sille. Ei vaan, agility on huippuharrastus ja maksan hyvästä fiiliksestä edelleen mielelläni. Muita yhtä kalliita harrastuksia minulla ei ole, joten raha riittää tähän hyvin.

Alla kaikki kulut eriteltynä.

***

Agility 620 e 
205 e treenit, 235 e kisat, 40 e lisenssi + vakuutus & 140 e bensa
Viime vuonna agilityyn kului aika reippaasti rahaa. Edellisvuonna harrastus maksoi vajaa 200 e, mutta viime vuonna mukaan tuli kisailu. Kisamaksut olivatkin suurin yksittäinen menoerä, eivätkä ne muuten ole mitään halpaa lystiä. Pahimmillaan siitä minuutin radallaoloajasta saatetaan veloittaa jopa 15 euroa!

Eläinlääkäri 210 e
60 e rokotukset, 150 e kuvaukset
Kesällä Valo sai nelosrokotteen. Voimassaoloaika riippuu valmisteesta, Valon rokote kestää kolme vuotta. Kennelyskä tulisi uusia vuosittain, mutta me uusimme sen ainoastaan samalla muiden, pakollisten rokotteiden kanssa. Viime vuonna kävimme myös kuvauttamassa Valon lonkat ja kyynärät. Kuvaukset olivat epäviralliset, ts. niistä ei mennyt merkintää Kennelliiton jalostustietojärjestelmään. Viralliset kuvaukset olisivat maksaneet noin viisikymppiä lisää.

Lääkitys 36 e
Punkkipanta 20 e, matolääkkeet (x2) 16 e
Jokavuotiset menoerät, punkkipanta ja matolääkkeet, vievät budjetista osansa. Jotkut syöttävät muuten koirilleen valkosipulia punkinkarkotukseen, minä en ole sitä vielä kokeillut.

Ruoka 175 e
Kuivanappulat 175 e
Viime vuosi mentiin enemmän tai vähemmän Jahti&Vahti kuivamuonalla. 15 kilon säkki menee meillä kahdessa kuukaudessa, ja yksi säkki maksaa reilu 30 euroa. Välillä kaupan säkit ovat revenneet, ja silloin ruuat saa yleensä halvemmalla. Lisäksi Valo saa ruokansa sekaan vettä, öljyä ja ajoittain myös ylijääneitä lihatuotteita.

Luut, herkut ja lelut 28 e
Luut ja herkut 16 e, lelut 12 e
Kotona meillä seilaa ikiluu, sellainen valkoinen puristeluu. Ikiluuta kannetaan paikasta toiseen, mutta vain harvoin sitä syödään. Ikiluita menee vuositasolla ehkä kolme. Lisäksi Valo saa noin kerran-kaksi viikossa herkkuluita, jotka vaihtelevat pienistä puristeluutikuista isompiin lihaisiin luihin. Lelukoriin täytettä tuli muun muassa munapallon muodossa. Kaikki muut lelut ovat olleet käytettynä ostettuja tai kisapalkintoja.

Muut 89 e 
Koulutus 5 e, treeniliivi 84 e
Seuran järjestämä luento harrastuskoiran huollosta kustansi vitosen. Se oli hyvin käytetty vitonen! Lisäksi hurjat 84 euroa meni treeniliiviin. Hinta oli ainakin ainakin minun mielestäni suolainen, mutta treeniliivi on agilityssa (ja toki muussakin treenauksessa) superkätevä, eikä sitä ilman enää pärjäisi.

Yhteensä 1158 e

***

Tämän vuoden suunnitelmat ovat vielä auki, mutta eiköhän rahaa kulu nytkin. Agilityn lisäksi mahdollisia isoja menoeriä ovat kuivanappuloiden vaihto laadukkaampiin sekä mahdollinen ulkomaille muutto. 

Oletteko te jo laskeneet viime vuoden koira-aiheiset menot? Mihin rahaa kului eniten?

12 kommenttia:

 1. Agilityyn saa kyllä rahaa kulumaan ihan kiitettävästi! Harvoin on tullut käytyä missään kauempana kisaamassa, tykkään hyödyntää kotikisoja, niin ainakin bensakuluja tulee vähemmän. :D Tietty sitten jos porukalla lähtee kisaamaan, niin silloin viitsii lähteä kauemmaksikin, kun on useampi ihminen jakamassa kuluja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Tuntuu, että mäkin kieltäydyin vaikka kuinka monesta yksityistreenistä ja vapaavuorosta, maksut olisi muuten hilautunut ihan pilviin. Ja jep, kotiseudun kisoja mekin lähinnä koluamme :D

   Poista
 2. Kuulostavat kyllä todenmukaisilta summilta, mutta jotenkin sitä ajattelee, että eihän nyt yhdestä koirasta noin paljon kuluja tule..noh, paristakin pienemmästäkin summasta syntyy jo vähän suurempi summa ja sitten se onkin jo menoa :-D

  Me alettiin nyt vuoden alusta laskemaan meidän kuluja kolmen koiran kanssa (yksi koirista pentu) ja saas nähdä kuinka kauhistutaan loppuvuodesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Muutama isompi kuluerä ja sitten huidellaan jo satasissa.

   Kolmen koiran kanssa kulut nousevat varmasti aika pilviin :D Ja kääk - pentu! En ollut huomannut, että teidän koplanne lisääntyi, voi miten hurmaava ihanuus Martta on :)

   Poista
 3. :0 Mä en edes uskalla alkaa tekemään tällästä. Pyörtyisin kun vuoden lopussa katsoisin numeroita... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :D Suosittelen kyllä, pistää ajattelemaan rahankäyttöä!

   Poista
 4. Nää on kyllä kivoja tämmöset laskelmat, harmi kun ei itse saa aikaseksi laskea kuluja, vielä kerkeis kuitenkin alottaa! Pitääpä yrittää :) Itsekin joskus syötin jahtivahtia, vaihdoin Happy Dog nappulaan, jonka tilaan zooplussalta. Todella hyvä ja laadukas nappula, suosittelen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ostaa lähes kaiken kortilla/verkkopankilla, muuttuu laskeminen tosi helpoksi :) Nettipankkeihin saa muuten yleensä tehtyä suoraankin kategorioita eri menoille (esim. jos tilaat vaikkapa tuolta zooplussalta usein, voi nuo kulut ohjata menevän automaattisesti koira-kategoriaan).

   Ja kiitos vinkistä! :) En ole kuullutkaan Happy Dogista, pitää käydä tutustumassa!

   Poista
 5. Oho, en tiennyt että lemmikkeihin voi mennä noinkin paljon rahaa! :o Oma koirani on sekarotuinen eikä siis näyttelykoira, mutta silti aika yllättävä tuo menoero vuosittain. Kirjoitin omasta rescue-koirastani blogiini ja teksti löytyy osoitteesta https://ireachforthestars.wordpress.com/2015/01/28/rekusta-rakkaaksi/
  Seuraan innolla jatkossakin blogiasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Eikä tämä taida edes olla pahimmasta päästä :D Rahaa saa kyllä palamaan, jos koiran kanssa innostuu harrastamaan. Kiva juttu, että jäät seurailemaan :)

   Poista
 6. Enpä tiedä onko tuo loppujen lopuksi niin paljon, veikkaisin että harrastukset ja ruoka syö eniten kuluja koiratalouksissa. :) Mun on joka vuosi pitänyt tehdä samanlainen inventaario, mutta jostain syystä sanon aina kaupassa "kiitos en tarvitse kuittia" Uskaltaisin arvata, että samoilla summilla mennään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nojoo, niin se taitaa olla. Ja aika hyvään asiaan ne rahat loppupeleissä menee :)

   Poista