Sivut

21.10.2014

Sehän meni ihan putkeen

Viime sunnuntain agilitytreenit menivät ihan putkeen. Siis eivät ollenkaan, mutta sitten kuitenkin.

Juu, olen ihan tarkoituksella näin kryptinen. Hävettää nimittäin vieläkin sen verran, etten tiedä pitäiskö tätä julkistaa vai ei. Mutta ihmisiä - ja koiria - tässä vain ollaan, eikö?

Treenamme sunnuntaisin heti aamusta. En käynyt kotona lenkillä, koska ajattelin ehtiväni lenkkeillä Valon kanssa hallin luona. Meillä tuli kuitenkin kiire, kun treenikaverini oli myöhässä sovitusta noutoajasta. Aikaa varsinaisesti ulkona lämmittelylle ei siten ollut oikeastaan ollenkaan, mutta ehdin kuitenkin päästää Valon - molemmille - tarpeilleen.

Sitten alkoivat treenit. Jakauduimme kolmen ryhmiin ja minä kokeneimpana aloitin treenit. Valo oli innosta piukeana ja pissasi alleen heti ensimmäiseksi. Se ei ole koskaan aiemmin tehnyt niin. Ei edes meidän kesätreenikentällä, joka on ulkona. Tästä viisastuneena olisi tietysti pitänyt viedä se ulos, mutta ajattelin että se oli siinä ja jatkoimme treenejä. Ohjasin Valon putkeen ja ihmettelin, kun sitä ei kuulunut sieltä pois. Ja sitten huomasin, että sehän vääntää torttua, putken sisälle!

Voi hyvä taivas, että minua hävetti, kun ängin putken sisälle kakkapussin kanssa. Tässä sitä treenaataan neljättä vuotta enkä edes tajua ulkoiluttaa koiraani. Valon vikana en tätä pidä, sillä se ei ollut mielenosoitus, vaan puhdas hätä. Vaikka, olisihan se kyllä voinut ilmoittaa hädästään. Tosin minäkin olin niin treenifiiliksissä, ettei siinä mitään signaaleja katsottu. Edellisillan lenkki jäi tyngäksi ja aamun lenkki jäi välistä. Ennen treenejä sillä oli kaksi minuuttia aikaa tehdä tarpeensa. Olisihan siitä jotain johtopäätöksiäkin voinut vetää, esimerkiksi jo ennen treenejä.

Tämän jälkeen vein, jokseenkin hysteerisenä, Valoa ulos joka viides minuutti. Treeneistä ei meinannut tulla mitään kun pelkäsin, että kohta se taas lorauttaa.

Reagoin tähän niin vahvasti varmaan sen takia, että en ollut tajunnut, miten koira voi kesken radan keskittyä mihinkään muuhun kuin radan suorittamiseen. Olen ajatellut, että sellaiset koirat ovat joko huonosti koulutettuja tai niitä ei suoraan sanottuna vain kiinnosta tarpeeksi.

Mutta eihän se niin mene. Ihmisiä ja koiria tässä totisesti ollaan. Ja sainpahan hyvän opetuksen: vie koira aina tarpeilleen ennen treenejä.


11 kommenttia:

 1. Hah, voi ei! Mutta älä turhaan soimaa itseäsi! Ei muistaakseni montaa vuotta tästä ole kun agilityn MM-kisoissa eräs koira päätti alkaa vääntämään kakkaa jo suoraan hypyltä alas tullessaan. Oli nimittäin isot kakat ja pitkän linjan MM-kisaajan koira joten myös näille' vielä taitavampien' koiranomistajille sattuu niinkin typeriä virheitä kun koiran lenkityksen unohtaminen.

  Olen minäkin kesällä treeneissä juottanut Seraa helteillä oikein urakalla ja 2h agility treeneissä en välissä -muka- tajunnut käyttää sitä pissalla, niin oltiin juuri aloittamassa rataa kun kävelin omalle aloituspaikalleni ja kun käännyin kutsumaan koiraa niin tottakai se juuri pissasi paikallaan. Sitä tajuamatta kutsuin sen putkeen ja meidän Sera kun on tuollainen matkapissaaja niin tottakai se jatkoi lorottelua lähtökaskystä huolimatta.. Vielä putkeen saakkakin.. Siinä sitten hävettikin niin olan takaa, vielä enemmän koska kallista treeniaikaa tulhaantui reilu puolituntia kivituhkan sekä putken putsaamiseen.

  Nykyään tuo tapahtuma naurattaa minua ja treenikavereita, valmentajakin oli sitä mieltä että nyt on niin intenssiivisesti agilityyn keskittynyt koira, ettei edes se haittaa että on pissaaminen kesken!

  VastaaPoista
 2. Voih ei<3 niin ihnhimillistä tehdä jotai tommosta. Kaikille sattuu! (oon todistanut myös kisoissa tota samaa, miksköhän kakka pitää tehdä sinne putkeen? :D )
  Ainakin toi oma pallero pitää aina viedä vähintään kerran treenien aikana ulos muuten tulee vahinkoja. Kerran kävi niin että puomin alastulossa siinä kun joutuu odottelemaan lähtökäskyä voi olla niin intensiivistä että tulee vähän jännäpissa... L&C

  VastaaPoista
 3. Iso kiitos tsemppaavista kommenteista! Onpas jollakin tapaa helpottavaa huomata, että muillekin sattuu ja tapahtuu. Saitte hymyn aikaiseksi :)

  VastaaPoista
 4. Sama on tapahtunut meille! Siinä tulee kyllä vainoharhaiseksi, kun koiran kanssa alkaa ramppaamaan pihalla vahingon jälkeen.. Mutta ihmisiä (ja koiria) tässä ollaan kaikki! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maailma näyttääkin olevan täynnä agilityssä lurauttelevia koiria :D Huojennuttavaa.

   Poista
 5. Moi! En ole löytänyt mistään vastauksia joten ajattelin nyt sinulta kysyä. Voiko leikatun koiran kanssa osallistua oikein virallisiin agi kisoihin ja voiko mennä ihan noille mestaruustasoille? Voiko myös leikatulla koiralla harrastaa pk-lajeja, tokoa ja rally tokoa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Joo, kuten ao. anonyymi jo vastasi, voi hyvin käydä harrastamassa ja kisailemassa, vaikka on leikattu koira :) Valokin kastroitiin reilusti ennen kuin edes korkkasimme kisauramme.

   Poista
 6. Seuraavalla kerralla sanot suoraan, etten ehtinyt lenkittää tällä kertaa, menisin mielelläni vuoroni loppupäässä ja lenkitän koiran rataantutustumisen jälkeen :)

  ^ Voi harrastaa ja kisata, vaikka MM-voittajaksi. Jos koiralla on näyttelytulos (H tai parempi) ennen kastrointia, niin voi valioitua normaalisti. Nartuthan voi hakea näyttelytuloksetkin vasta steriloinnin jälkeen, mikä on tässä asiassa epätasa-arvoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tuo olisi se järkevä ratkaisu. Sitten kun osaisi aina vaan käyttäytyä järkevästi :D Toivon kylläkin, että jatkossa ehdin lenkittää Valon hyvissä ajoin ennen treenejä, ettei aikaa menisi treeneistä pois. Vaikka ei itse koko ajan vuorolla treenaakaan, olen huomannut, että toisten suoritusten seuraaminen on useimmiten hyödyllistä.

   Poista
 7. Kiitos, kun jaoit tämän! Kaikki on mahdollista, hyvä pitää nämäkin vahingot mielessä.
  Ja täytyy huomauttaa, että aina se lenkityskään ei ole ratkaisu asiaan. Kuten ihmisillä, myös koirilla voi vatsa toimia raskaamman liikunnan seurauksena, eli esim. reipas vauhti agiradalla voi aiheuttaa täysin yllättävän kakkahädän, ihan yhtälailla myös ohjaajalla. On se fysiologia niin hassua. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, jep! Kaikki on todellakin mahdollista. Ja hyvä pointti! Onneksi agisuoritukset ovat aika lyhytkestoisia :D

   Poista