Sivut

17.10.2014

Koira häkistä on kuin sika säkistä

Vaikka pentutehtailu jo sanana nostaa niskavillani pystyyn, täytyy myöntää, että en Valon hankkimisen aikoihin ollut siitä niin tietoinen kuin olisi pitänyt olla. Onneksi maalaisjärkeni kuitenkin toimi ja saimme terveen koiran kunnolliselta kasvattajalta.

Kaikilla ei harmi kyllä käy yhtä hyvin. Pentutehtailu elää ja voi hyvin, myös Suomessa. Tämä oli aiemmin varsinkin itselleni yllätys. Kuvittelin pentutehtailun olevan ongelma nimenomaan ulkomailla. Totuus on kuitenkin se, että pimeät markkinat jylläävät myös täällä koti-Suomessa.

Miksi niitä tehtailtuja pentuja ei sitten kannata ostaa? Ostamalla sellaisen pelastat kyseisen koiran, eikö? Vastaus on mielestäni melko yksiselitteinen. Ostamalla yhden teet vain tilaa toiselle.Ja vaikka pennut pääsisivätkin parempiin oloihin, ei ole syytä unohtaa niiden vanhempia, jotka joutuvat elämään käsittämättömän huonoissa oloissa. Emot ovat pelkkiä synnytyskoneita eikä niitä usein kohdella elävinä ja tuntevina eläiminä.

Pimeät pennut ovat usein myös sairaita. Pahimmassa tapauksessa niillä on jokin tarttuva tauti, kuten ihmisiäkin tappava rabies. Suomessa rabiesta ei esiinny, mutta laittomasti maahan tuoduilla koirilla on esiintynyt raivotautia. Myös muita ongelmia saattaa syntyä. Vaikka pennut olisi rokotettu, on pimeiden pentujen vanhempia harvoin hoidettu asiallisesti eikä vanhemmista aina ole tietoa. Koiran vanhemmat saattavat olla toistensa lähisukulaisia. Tehtailijat kaupittelevat pentujaan useasti myös niiden ollessa reilusti alaikäisiä luovutukseen. Halpa pentu saattaa siis muuttua älyttömän kalliiksi, kun sitä joutuu oireiden takia viemään lääkäriin ja hoidattamaan ties mistä. Eikä ole kovin harvinaista, että pentu ei hoidosta huolimatta selviä.

Miten välttää pentutehtaalta ostaminen?

Pimeiden pentujen kauppa käy: ihmiset ostavat niitä joko tietämättömyyttään, laiskuuttaan tai välinpitämättömyyttään. Moni kuvittelee pentutehtailun tarkoittavan hämäristä tiloista ostettavaa likaista pentua, jonka omistaja ruoskii koirat verille. Aika usein pentutehtailija voi kuitenkin vaikuttaa varsinkin alussa ihan hyvältä kasvattajalta.

Ikäviltä tilanteilta välttyy niin maalaisjärjen, perusteellisen selvittelyn kuin kriittisyydenkin avulla. Kysele, ihmettele ja vaadi päästä käymään ja näkemään myös sisarukset, emo ja mahdollisuuksien mukaan myös pennun isä. Tutki pentu ja tarkasta sisarusten ja emon kunto. Tehtailija saattaa suostua yhteen tapaamiseen ennen ostoa, mutta toiseen tapaamiseen hermot harvemmin riittävät. Välillä pentutehtailijat sopivat tapaamiset muualle kuin sinne, missä koirat oikeasti asuvat. Tästäkin voi koittaa etsiä merkkejä. Kunnon kasvattaja antaa myös ostajalle aikaa päätöksentekoon ja kysyy itsekin paljon kysymyksiä sinulta, sillä kasvattaja haluaa pentunsa päätyvän hyvään kotiin. Tehtailija taas haluaa tehdä nopeat kaupat, ennen kuin epäilykset heräävät.

Pentutehtaiden tuotoksia kaupitellaan yleensä selvästi rotukoiria halvemmalla netin ilmaispalstoilla. Jos siis hankit koirasi vaikkapa tori.fistä, ole erityisen tarkka. Osallistuin vuosi sitten seminaariin, jossa sanottiin yli 80 % ilmaispalstoilla myytävistä koirista olevan pentutehtaalta kotoisin. Aika hurja luku. Ja vaikkei se pitäisikään paikkaansa, kannattaa ilmaispalstojen kanssa kuitenkin olla varuillaan. Myös prepaidnumero on pentutehtailijan tunnusmerkki. Vaikkei prepaidi missään nimessä ole este hyvälle kasvattajalle, on se hälytyskello jo entuudestaan epäilyttävässä tapauksessa.

Kuuntele siis vaistojasi. Jos jokin tuntuu olevan pielessä, hyvin usein niin myös on. Jos epäilet pentutehtailua, ota yhteyttä alueesi kaupungin- tai kunnaneläinlääkäriin, valvontaeläinlääkäriin tai eläinsuojeluvalvojaan. Se on ainoa tapa, jolla voit vaikuttaa asiaan hyvällä tavalla. Ostamalla pentutehtaan tuotoksen tuet pentutehtailua, vaikka aikeesikin olisivatkin hyvät. Enkä väitä, että se olisi helppoa. Tottakai pentutehtailta tulevia pentuja säälii, ja ne haluaisi viedä kotiin turvaan. Järkevästi ajatellen pimeän pennun ostaminen on kuitenkin kaikkea muuta kuin hyvä teko. Eikä sääli auta ketään.

Vaikka pentutehtaan koira voi aluksi tuntua helpolta hankinnalta, on se lopulta kaikkea muuta. Ole siis järkevä: älä tue pentutehtailua.

Minkälaisia mietteitä teillä on pentutehtailusta? Oletteko samoilla linjoilla kanssani? Onko kukaan törmännyt pentutehtailijaan?

2 kommenttia:

  1. Olen samaa mieltä kanssasi! Ja hyvä postaus muutenkin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Kunpa kaikki muutkin osaisivat ja jaksaisivat ajatella koiranhankintaa vähän pidemmälle.

      Poista