Sivut

11.10.2013

Kuka pelkää metsästäjää?

Metsästyskausi. Vielä tämän kuukauden loppuun saakka metsissä vilisee maastokuvioon pukeutunutta väkeä. Meidän lähimetsästä ei onneksi metsästäjiä löydy, mutta mökin metsikössä tilanne on toinen.

En ole ollenkaan metsästystä vastaan, mutta tuntuu, että lupien saaminen metsästykseen on lähes rikollisen helppoa. Kokemattomat metsästäjät pääsevät tositoimiin suhteellisen helpolla vaivalla. Teoriakokeen läpäistyään saa metsästykortin, jolla puolestaan saa haettua hallusapitolupaa aseelle.

Jos mielii metsästää jotain isompaa eläintä, pitää toki suorittaa erillinen ampumakoe. Tämä koe ei kuitenkaan kuulosta kovinkaan vaativalta. Kokeessa ammutaan 75 metrin etäisyydeltä paikallaan olevaa maalikuviota, jonka osuma-alueen halkaisija on 23 senttimetriä. Kokeessa ammutaan neljä laukausta, ja riittää, että laukaukset sivuavat osuma-aluetta. Lisäksi koetta voi yrittää viisi kertaa samassa tilaisuudessa.

Tämä tuntuu mielestäni varsin helpolta kokeelta siihen nähden, että sen suorittamisen jälkeen saa mennä täysin erilaisiin olosuhteisiin ampumaan liikkuvia eläimiä.


Vaikka uskon, että suurin osa suomalaisista metsästäjistä on osaavia ammattilaisia, joukosta löytyy aina noviiseja. Helsingin Sanomat kertoo kuukausi sitten sattuneista kahdesta tapauksesta, joista molemmissa metsästäjät olivat vahingossa ampuneet toista metsästäjää.

Olisiko tilanne parempi, jos metsästysluvan hankkiminen olisi vaikeampaa? Jos luvan saamiseksi edellytettäisiin harjoituskertoja ja ampumakoe olisi haastavampi?

Silloin kun olemme mökillä metsästyskauden aikaan, Valo käyttää oranssia liiviä. Myös minulla on aina päälläni jotakin oranssia tai punaista. Huomioliivi ei silti ole täysin varma henkivakuutus.

En tiedä teistä, mutta ainakin minä pelkään kokematonta metsästäjää.

2 kommenttia:

  1. Jostain se kokemus on saatava, mutta ymmärrän pelkosi. Urpon isäntä käy onneksi työn puolesta ampumakokeissa säännöllisesti, samoin muut Urpon kanssa metsästävät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kuulla! Olet kyllä oikeassa, että jostain se on aloitettava. Toivoisin vaan vähän varovaisuutta näiltä aloittelijoilta, ja tietysti kokeneemmiltakin.

      Poista