Sivut

13.9.2013

Nonni sitte, takakäpät

Olen miettinyt, miten fiksu koira Valo oikeastaan on. Se oppii nopeasti uusia temppuja, mutta niiden lisäksi se on kuin huomaamatta oppinut myös muita sanoja. Temppujen ja peruskäskyjen lisäksi Valo osaa nimittäin vaikka mitä muuta.
Varo
Aloitetaan peruskauralla. "Varo" voisi oikeastaan lukeutua peruskäskyihin. Otin sanan kuitenkin mukaan siksi, ettemme ole varsinaisesti opettaneet tätä. Jotenkin Valo on hiffannut, että kun sanomme "varo", silloin pitää varoa ja astua syrjään. Käytän sanaa usein silloin, kun istun tietokoneen ääressä työpöydällä. Valo tykkää nimittäin nukkua joko pää, häntä tai vähintäänkin tassut kiinni tuolissa, ja jos nousisin tuolilta ilman että älähtäisin, rullaisin Valon päälle.
Namikaappi
Hei-pala
Näitä käyttää isoäitini. Hänen luonaan vieraillessamme isoäitini kysyy tasaisin väliajoin Valolta "missä namikaappi" ja Valo juoksee kaapin eteen. Sieltähän niitä nameja sitten saa, vähän liiankin usein... Hei-palan sanomalla ("annetaanko hei-pala?") saa aikaan saman efektin, Valo rymistää namikaapin eteen. Hei-pala annetaan aina silloin, kun lähdemme isoäidin luota.
Toinen käppä
Takakäpät
Toinen takakäppä
Valoa kuivatessani minulla on tullut rutiiniksi sanoa ensimmäisen etutassun kuivauksen jälkeen "toinen käppä", jolloin Valo osaa itse kääntyä ja antaa toisen etutassun. Etutassujen jälkeen kuivaan takatassut, ja silloin sanon "takakäpät" ja Valo kävelee vähän eteenpäin, jotta minun ei tarvitse liikkua. Toisen takatassun vuoron tullen sanon "toinen takakäppä" ja taas Valo kääntyy. Aika kätevää, myönnetään.
Okei
Tästä olen hieman häpeissäni. Okei tarkoittaa nimittäin vähän kaikkea. Yleensä käytän sitä silloin, kun päästän Valon ulkona vapaaksi. Jos sanon sanan tavallisella äänenpainolla, se tarkoittaa, että saa mennä vapaasti mutta ei minun ohitse. Jos sanon okei kirkkaalla ääneellä (ja ehkä kädenheilautus lisäksi), tarkoittaa se että saa mennä myös minun ohitse ja juosta miten päin tahtoo. Tämän lisäksi M käyttää sanaa okei ja se tarkoittaa aina että saa juosta miten vain. Jotenkin Valo on silti oppinut mitä okei tarkoittaa missäkin tilanteessa.
Nonni sitte 
Toinen häpeäpilkku. Käytän tätä silloin, kun Valo on vapaana ja haluan, että se menee minun taakseni. Se saa siis edelleen kävellä vapaana, kunhan se pysyy minun takanani. Sanoin usein "nonni sitte" silloin, kun lenkillä tulee ihmisiä vastaan.

Mitään näistä emme siis ole varsinaisesti opettaneet Valolle, mutta silti se vain osaa ne.

Välillä sitä vaan äimistyy itsekin, miten fiksuja nuo nelijalkaiset ovatkaan.

6 kommenttia:

 1. Tää on niin totta.. Meilläki tuo "varo" on niin käytetty ja opittu. Koirista vanhempi ymmärtää myös tiellä kävellessä "toiselle puolelle". Ja kaikista huikein sana ikinä... "LENKILLE?" Minkä hepulin koirat saakaan kun ne kuulevat sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! Miten musta tuntuu, että lähes kaikki koirat hepuloi kun niille sanoo "lenkille", "mennäänkö ulos" tms :D

   Poista
 2. Joo kyllähän ne oppii poimimaan kaikkia sanoja ihmisten puheista, kun niistä johdonmukaisesti seuraa aina tietty toiminto :D Se on kyllä jännää kuinka koirat osaavata ajatella tälläisiä juttuja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Onhan se tietysti loogista, että koirat oppivat johdonmukaisen toiston kautta ties mitä, mutta silti se vaan hämmästyttää.

   Poista
 3. Meikäläisen Valolla on myös omat vastineet näille, näissäkin ollaan samanlaisia! :D

  VastaaPoista