Sivut

15.2.2015

Lihakset rennoiksi - koiran hieronta

Hierooko kukaan teistä koiraansa?

Kannattaisi.

Koiran hierominen rentouttaa lihakset, vilkastuttaa verenkiertoa ja vapauttaa endorfiineja. Käytännössä vaikutukset ovat siis samat kuin ihmisten hieronnassa. Hieronta auttaa esimeriksi jäykkyteen, turvotukseen, lihasjännitykseen, vammojen ennaltaehkäisyyn ja jälkihoitoon, urheilevien koirien palautteluun, lihasvoiman maksimointiin, suhteen kehittämiseen ja käsittelyyn totuttamiseen.

En tiennyt koirahieronnasta käytännössä mitään ennen kuin voitimme agilitykisoista koirahierontalahjakortin. Hieroja opetti minulle niksin jos toisen, ja sen jälkeen olen uskaltanut itsekin vähän hieroa Valoa.

Useimmat koirat pitävät hierontaa aika kivana. Valo ei ole koskaan ollut mikään halikoira, mutta hieronnassa sekin rentoutuu, ainakin osittain. Koiraa ei saisikaan koskaan pakottaa hierontaan. Lempeän jämäkästi voi ohjata, mutta koiraa kannattaa kuunnella. 

Valo hierojan käsittelyssä.

Ensinnäkin, ennen hierontaa koira kannattaa käyttää lyhyellä lenkillä. Ei mitään pitkää metsälenkkiä, mutta pieni pissatuslenkki on paikallaan. Ruokaa ei koiralle kannata antaa paria tuntia ennen eikä heti jälkeenkään - et varmaan itsekään haluaisi hierottavaksi täydellä vatsalla.

Tärkeintä koiran hieromisessa lienee kevyet otteet. Ilman ammattitutkintoa hieronta kannattaakin pitää enemmän hiukan kovempana silittelynä kuin järeänä kourimisena suoraan lihakseen - tosin eivät ne ammattilaisetkaan kovin kovaa koske. Hieronnan osana voi pitää koiran varovaista venyttämistä. Varsinkin takatassut voi hyvin venyttää itse koiran seisoessa, kunhan katsoo, että liikeradat pysyvät puhtaina ja suorina.

Tyylistä, tavasta ja kestosta riippuen hierontaa/venyttämistä voi harrastaa päivittäin, viikottain tai kuukausittain. Nopea venyttely esimerkiksi ennen urheilusuoritusta voi vetreyttää koiran lihakset. Jos haluaa kiikuuttaa koiransa asiansa osaavalle hierojalle, on hyvä rytmi noin 3-4 kuukauden välein.

Myös muille kuin urheilua harrastaville koirille hieronta voi olla superjuttu. Lihasjäykkyyttä voi tulla niin huippuluokan kisakoiralle kuin sohvalla viihtyvälle kotikoiralle. Monella koiralla on esimerkiksi niskat jumissa hihnassa vetämisen takia. Lihasjäykkyyden voi huomata esimerkiksi peitsaamisesta, hypyistä kieltäytymisestä ja leikittömyydestä.

Siis - koira kyljelle ja hieromaan! Mallikuvia ja lisätietoa löytyy esimerkiksi täältä.

2 kommenttia:

 1. Moi! Rakastan lukea tätä blogia.
  Tää on niin opettavainen ja kiva.
  :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti, mahtavaa kuulla että tykkäät! :)

   Poista