Sivut

26.5.2014

Miten viilennät koiraasi?

Näillä helteillä sitä taas taputtaa itseään olalle, ettei hankkinutkaan sitä kaikista pörröisintä koiraa. Mutta on se Valonkin turkki melko paksu, ja varmaan joka hurtta on läkähdyksissä, kun lämpömittari kilahtaa yli hellerajan.

Iltapäivälehtien tyyliin ajattelin koota viisi parasta vinkkiä siihen, miten pidät koirasi parhaiten viileänä kuumilla keleillä. Ainakin meillä nämä ovat toimineet. Vaikka ilmat ovatkin viilenemmässä, lämpimiä ilmoja tulee varmasti kesän aikana vielä riittämiin.

1. Pidä jatkuvasti vettä tarjolla. Vatsalaukun kiertymän riski voi helteillä olla suurempi, jos koiran antaa latkia kerralla vatsan täydeltä vettä. Jos siis koira on ollut todella kuumissaan ja janoinen, eikä se ole vähään aikaan juonut, anna vettä pienissä erissä useamman kerran. 

2. Ajoita pidemmät lenkit aikaiseen aamuun ja myöhäiseen iltaan. Itse herään hellepäivinä ennen kahdeksaa, jolloin lämpötila on vielä alle 20. 

3. Älä jätä koiraasi autoon pitkäksi aikaa. Tiesitkö, että jos autosi on varjoisalla paikalla 18 asteen lämpötilalla, on autossa 38 astetta? Ja 23 asteen auringossa autossa on jopa 62 astetta lämmintä? Ikkunan avaaminenkaan ei juuri auta. Katso lisää aste-eroja täältä.

4. Jos haluat ulkona viilentää koiraasi, on mahan kasteleminen hyvä keino. Sen sijaan vältä selän kastelemista. Aurinko nimittäin haihduttaa veden nopeasti pois ja selän kasteleminen voi näin ollen jopa lisätä koiran tukalaa oloa. Tämän olen huomannut hyvin myös, kun Valo on viilentänyt itseään. Se menee ojanpenkkaan maha edellä, mutta ei koskaan kastele selkäänsä.

5. Pura koiran energiaa muilla tavoin kuin helteessä juoksemalla. Kuumuus saa vetämättömäksi, mutta olen huomannut, että Valolla riittäisi kyllä helteilläkin virtaa touhuta. Keskipäivällä auringon porottaessa ei kuitenkaan viitsi lämpöhalvauksen pelossa kovinkaan paljon urheilla. Meillä varsinkin uiminen ja sisäaktiviitetit, kuten temppujen tekeminen ja aktivointilelujen käyttäminen, ovat kovassa huudossa.

+ Anna koirallesi jääpaloja! Meillä on pakkasessa jälleen varta vasten Valolle jäädytettyjä pingviinijääpaloja. Valo on aina jääpalan saatuaan ihan superonnessaan.


2 kommenttia: